Door corona ziet de jaarwisseling er dit jaar helaas anders uit dan anders. Het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk is dit jaar verboden. Hoe de coronamaatregelen er op 31 december uitzien is nu nog niet bekend. Zodra we dat weten, vindt u de juiste informatie hier.

Landelijk vuurwerkverbod

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers van de openbare orde. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Carbidschieten

Om te voorkomen dat carbidschieten als alternatief voor het afsteken van vuurwerk wordt gebruikt wordt aan de gemeenteraad voorgesteld een verbod in de APV op te nemen.  

Wat mag wel?

Kindervuurwerk, fopvuurwerk of schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan. Lees meer op www.rijksoverheid.nl/vuurwerk of www.politie.nl

Vuurwerk of gevaarlijke situatie melden

Wilt u een melding doen van vuurwerk of een gevaarlijke situatie? Doe uw melding online via de website van gemeente Beverwijk

Boete en straf

Voor de vuurwerkliefhebber komt het verbod als een extra domper op een jaar met al veel maatregelen. Helaas hebben we te maken met uitzonderlijke omstandigheden. De zorg en de handhavers van de openbare orde kunnen nu echt niet nog extra belast worden. Daar moet het verbod aan bijdragen, maar nog meer het gedrag van de Beverwijker.

Afhankelijk hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of andere straf. Kijk voor meer informatie op de website van het Openbaar Ministerie. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken.

Coronaproef Oud en Nieuw vieren

Oud en Nieuw vieren we dit jaar in een klein gezelschap. Wat het aantal geadviseerde gasten thuis is, is nu nog niet bekend. We moeten in ieder geval op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Dus elkaar met zoenen een gelukkig nieuwjaar wensen zit er helaas niet in.

  • Is het gezelschap te groot, kijk dan of je om 00.00 uur kunt toosten via een digitale verbinding.
  • Maak van tevoren afspraken met je familie en/of vrienden over hoe Oud en Nieuw gezellig en verantwoord gevierd kan worden.
  • Bedenk een alternatieve manier om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Een applaus, een wave of bedenk een goede move met de kinderen. Heeft u ideeën? We delen ze graag tegen die tijd. 
  • Bedenk een alternatief voor vuurwerk. Draai je favoriete muziek, maak je eigen sterretjesshow. Wat is uw coronaproof oud en nieuw idee?

Bekijk voor meer informatie over feestdagen en corona de website van de Rijksoverheid.