Het kabinet heeft besloten om vanaf maandag 11 mei stapsgewijs verschillende coronamaatregelen te versoepelen. In de veiligheidsregio Kennemerland is per direct een nieuwe noodverordening van kracht waarmee deze maatregelen nu formeel geregeld zijn. De volgende gemeenten behoren tot de veiligheidsregio Kennemerland: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

“Het langzaamaan, stap voor stap, versoepelen van de maatregelen begint op lokaal niveau”, aldus voorzitter Marianne Schuurmans van Veiligheidsregio Kennemerland. “Dat zorgt voor zo min mogelijk reisbewegingen; mensen gaan tenslotte vooral in hun eigen buurt naar de kapper, fysiotherapeut en bibliotheek. Het is ontzettend belangrijk dat we met elkaar wel de belangrijkste basisregels blijven naleven. Alleen dan houden we de verspreiding van het coronavirus onder controle en kunnen we doorgaan met het stapsgewijs steeds verder versoepelen van de maatregelen. Dus: vermijd drukte, ga met mooi weer niet naar stranden, parken en duinen en houd afstand van elkaar.”

Buitensportactiviteiten voor iedereen

Iedereen boven 18 jaar kan vanaf 11 mei buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Contactsporten (zoals voetbal, hockey en boksen) zijn dus niet mogelijk zonder aanpassingen in de trainingsvorm. Lesgeven kan, maar wedstrijden zijn niet toegestaan. Omkleden en douchen gebeurt thuis, want kleedkamers blijven gesloten. Binnen en buitenzwembaden mogen hun deuren openen, inclusief de kleedruimtes. Ook hier blijven de douches gesloten. Bezoekers dienen 1,5 meter afstand in acht te nemen. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt: buiten samen sporten en bewegen kan onder begeleiding van medewerkers van sportverenigingen, sportscholen of scouting. Kinderen hoeven hierbij geen anderhalve meter afstand te houden. Om besmetting tussen ouders te voorkomen, worden zij opgeroepen om niet langs de lijn te gaan staan. Sport- en fitnessclubs blijven gesloten (vooralsnog) tot 1 september.

Contactberoepen

Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en nagelstylistes, mogen hun beroep weer uitoefenen. Wel moeten zij op afspraak werken; klanten en medewerkers met klachten moeten thuisblijven. Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.

Overige maatregelen

Bibliotheken openen hun deuren ook weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. De overige, huidige coronamaatregelen blijven gelden, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de druk op de zorg beheersbaar te houden. Het kabinet heeft aangekondigd dat er naar verwachting per 1 juni een volgende versoepeling van de maatregelen volgt, onder meer voor de horeca, het voortgezet onderwijs, bioscopen en theaters. Altijd op voorwaarde dat het virus onder controle blijft.

Kijk voor meer informatie downloaden op de website van Veiligheidsregio Kennemerland aan de rechterkant onder 'downloads'.